VDL Weweler kiest voor Leuze en itsme bij beveiliging shotpeenmachine
Om de kwaliteit van luchtveerdragers te waarborgen, maakt VDL Weweler – een internationaal toonaangevende fabrikant van luchtveersystemen voor de trailerbouw – in de productie onder meer gebruik van een shotpeenmachine. Deze bewerking draagt bij aan een hogere levensduur van de producten. Toen de betreffende machine aan vervanging toe was, werd ook de machineveiligheid opnieuw onder de loep genomen. Vanwege de jarenlange samenwerkingsrelatie koos VDL Weweler bij de aanschaf en levering van de nieuwe veiligheidslichtschermen weer voor Leuze en itsme. “Onze slogan is ‘kracht door samenwerking’. We streven dan ook altijd naar partnerschappen.”
De veerarmen worden door VDL Weweler, één van de VDL-bedrijven die al jaren klant is van itsme, zelf ontwikkeld en in de eigen fabriek geproduceerd. Voor andere systeemcomponenten gebeurt de engineering ook in eigen huis, maar wordt de productie uitbesteed. Het bedrijf heeft klanten wereldwijd, waarbij Europa geldt als grootste afzetmarkt. “Met een compleet luchtveersysteem willen we klanten een totaaloplossing leveren. Hiervoor hebben we in Apeldoorn een volledig geautomatiseerde productielijn staan, vanaf het moment dat een stuk staal de machine ingaat tot aan het plaatsen van gereed product op de pallet”, vertelt Niels van Noord, projectmanager bij VDL Weweler. Daarnaast treedt het bedrijf ook op als systeemintegrator: alle productiemachines worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met de machinebouwers.
Veiligheidsontwerp
Om de kwaliteit van de producten te borgen, om de hardheid en treksterkte ervan te verhogen en zo de levensduur te verlengen, werkt VDL Weweler met staalsoorten van topkwaliteit. Deze worden veredeld door middel van het harden en ontlaten in hogetemperatuurbaden, en ondergaan tot slot een intensieve kogelstraalbewerking. Deze shotpeenmachine vormt de laatste bewerkingsstap op de lijn voordat producten de lakstraat ingaan. Vanwege het grote aantal transportbewegingen rond de machine wordt deze afgeschermd door middel van hekken. Op die manier kunnen personeel en automatisch geleide voertuigen (AGV’s), die worden ingezet om materialen en producten te verplaatsen, er veilig omheen bewegen. Komende zomer worden alle pallethavens in de productiecel voorzien van acht veiligheidslichtschermen. Van Noord: “Dit vergroot voor de AGV de toegankelijkheid tot de pallethaven, en ook voor de robot om producten in de pallet te leggen. We zijn nu bezig de lay-out van de productiecel tot in detail uit te werken. Een belangrijk onderdeel is het veiligheidsontwerp, waarbinnen we ook de specificaties rondom de lichtschermen bepalen: hoogte, type, vereiste performance level, et cetera.”
Vragen over de veiligheidslichtschermen?
Vul het formulier in en we nemen contact met je op!
‘Bij leveranciers moet er een match zijn’
Over het fabricaat hoefde Van Noord niet lang na te denken: de keuze viel als vanouds op Leuze. “Wij streven zo veel mogelijk naar uniformiteit, het liefst werken we met één type lichtscherm, zodat we niet allerlei verschillende schermen op voorraad hoeven te hebben”, verklaart hij. De samenwerking gaat al jaren terug en kreeg verder vorm bij de nieuwbouw van de fabriek van VDL Weweler op Ecofactorij in Apeldoorn, nu tien jaar geleden. “Onze slogan is ‘kracht door samenwerking’. Als we op zoek gaan naar nieuwe leveranciers, dan moet er een match zijn. We streven naar partnerschap, waarbij wij het beste onderdeel krijgen en de komende tien jaar daar niet meer over hoeven na te denken. De standaard die bij de bouw van de fabriek is neergezet, daar bouwen we nu op voort.”
Nauwe samenwerking
Hoe nauw de samenwerking is, blijkt ook bij de lichtschermen. “Ik heb in dit geval alleen een telefoontje gehad om het technische deel te checken, dus of alles compleet was. Daar geef ik dan advies over”, zegt Eelco Jaegers, accountmanager Noord- en Oost-Nederland bij Leuze in Geldermalsen. De levering en de prijsafspraken zijn geregeld door Robin Veldhuis, accountmanager bij de Hengelose vestiging van itsme, eveneens strategisch partner van VDL Groep. “Het pluspunt van die samenwerking is dat Robin en de binnendienst van itsme mij met meerdere mensen ondersteunen in deze regio. Dat loopt uiteen van het onderhouden van contacten met klanten tot de levering van materialen.” In dat licht verwijst Veldhuis naar de eigen slogan van deze technisch distributeur: Making You Succeed. “Met dergelijke ‘driehoekjes’ in onze dienstverlening – in het geval van Leuze proactieve logistiek ¬– willen we klanten succesvol laten zijn. In dit soort projecten vul je elkaar dan mooi aan.”
‘Met een risico-inventarisatie bepalen we het vereiste performance level’
De veiligheidslichtschermen vormen in feite een optische deur van horizontale lichtstralen, die Leuze in de door de klant gewenste lengte, hoogte en resolutie op maat vervaardigt. “Op basis van een risico-inventarisatie bepalen we het vereiste performance level. Als de afstand tot de machine gering is, kan het scherm bijvoorbeeld al het topje van je vinger detecteren. Bij een grotere afstand is dat dan je pols of arm”, licht Jaegers toe. “Verder hangt de hoogte van het scherm nauw samen met de grootte van de robot, de machine die erachter staat en het gevaar dat deze kan opleveren.” Naast de veiligheidsschermen maakt VDL Weweler ook gebruik van inloopbeveiliging door middel van scanners aan de kant waar een AGV het gereed product oppakt. “De vervolgstap in dit project is het opbouwen van de digital twin van onze productiecel, om PLC, robots en periferie te simuleren. Dan kun je vooraf digitaal opbouwen en testen en ook de veiligheid goed programmeren. Daarmee kun je al heel wat fouten voorkomen en dat scheelt weer tijd bij het fysieke valideren”, verklaart Van Noord. Volgens planning vindt deze zomer de ombouw plaats tijdens een korte productiestop.
Voordeel voor alle partijen
Voor het leveren van de automatiserings- en elektrische onderdelen is itsme de preferred supplier voor VDL Groep. Ook Leuze heeft voor itsme gekozen als preferred reseller. “Dat loopt heel erg goed. Ik ga regelmatig samen met de itsme-mensen uit Hengelo en Groningen naar klanten, we versterken elkaar en halen er beiden voordeel uit. Dan doe je het goed”, aldus Jaegers. Veldhuis beaamt dit. “Onze kracht ligt in de goede samenwerking met klanten én toeleveranciers. Dat mondt uit in een onderbouwd advies voor de klant, waarbij die er altijd op kan vertrouwen dat de beste oplossing wordt aangedragen.” Net als veel andere bedrijven heeft ook Leuze hinder ondervonden van de componentenschaarste en de daarmee gepaard gaande oplopende levertijden. “Wij maken alle onderdelen zelf, maar componenten kopen we in op de markt. Gelukkig wordt de verkrijgbaarheid nu iets beter. En in geval van nood hebben we een aparte lijn om kritische onderdelen snel te kunnen leveren”, zegt Jaegers. Waarop Veldhuis zijn klant VDL Weweler nog een geruststelling meegeeft. “Als een klant dreigt mis te grijpen, ongeacht om welke component het gaat, dan gaan wij sourcen, zodat hij zijn machine alsnog kan uitleveren.”
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Matco International - Veilige samenwerkingLees verderMatco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
-
Grip op je productieprocesLees verderDe bevoorrading van zorginstellingen is vaak prima geregeld. Aan de achterzijde, in het bijzonder waar het de hygiëneprocessen betreft, is er soms nog ruimte voor verbetering. Met die gedachte ging Jop van Haaren, directeur en eigenaar van Less2Care uit Raalte, ruim tien jaar geleden aan de slag. Het resultaat? De VacuSan: een geautomatiseerde oplossing voor het veilig vacumeren en afvoeren van gebruikt incontinentiemateriaal. De elektronische onderdelen van het besturingssysteem worden als kit – een klantspecifiek samengesteld pakket – door itsme geleverd. “Als klant heb je er dan geen omkijken meer naar”.
-
Wanneer tijdsdruk de agenda beheertLees verderOntwerp en aflevering van industriële turnkeyprojecten, het automatiseren van besturingssystemen; Mario Claes, eigenaar van Etec Systems in Balen \(België\), put hiervoor al veertien jaar uit een continu groeiende bron aan ervaring. Elke situatie legt weer unieke uitdagingen bloot. Elke oplossing draagt bij aan een bredere kennis
-
Duurzaam tot aan het plafondLees verderAan de rand van Hengelo-Zuid krijgen tonnen afval jaarlijks een nieuwe bestemming. Door verbranding, scheiding en compostering worden er energie en grondstoffen gewonnen die hun weg terug naar de samenleving vinden. Met de warmte die vrijkomt bij de verbranding wekt Twence bijvoorbeeld elektriciteit op, genoeg om ongeveer de helft van alle Twentse huishoudens van stroom te voorzien. Om de continuïteit van alle centrales te garanderen, houden operators regelmatig controlerondes door de installaties, waarbij goed zicht belangrijk is. Bij de overstap van TL-verlichting naar LED riep Twence de hulp in van itsme.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Leuze - To the “PIN” point!Lees verderAls je op zoek bent naar oplossingen voor uiteenlopende toepassingen, dan ben je bij Leuze aan het goede adres. Of het nu gaat om hoge precisie of extreme omgevingscondities zoals reinigingsprocessen, diepvriesomgevingen of zeer snel schakelende sensoren—Leuze biedt altijd een passende oplossing.
-
Leuze - Geef mij maar een moeilijke vraagLees verderIn de industriële automatisering zijn sensoren de ogen en oren van de machine of installatie. Veruit de meest gebruikte binair schakelende sensoren zijn inductief en optische. Inductieve sensoren zijn goed te gebruiken voor technische toepassingen waarbij metaaldetectie vereist is, zoals bij het bewaken van begin- of eindposities, klepstand of toerentalregelingen. Optische sensoren hebben echter een veel breder toepassingsgebied.
-
Leuze - 3C SerieLees verderTer grootte van een suikerklontje in onze 3C Serie sensoren: de laserafstsandsensor ODT3CL1 tot 2 meter nauwkeurig! Binnen deze Serie/bouwvorm vallen vele functieprincipes in diverse uitvoeringen. Kenmerkend zijn de vele varianten (qua detectieprincipe, - optiek, - aansluittechniek of - specifieke applicaties invullend) die vaak ook van geïntegreerde IO-Link-communicatie zijn voorzien.
-
Leuze - Serie 5B fotocellenLees verderVoor het detecteren van de meest uiteenlopende objecten is soms een simpele oplossing denkbaar: een fotocel van Leuze met een scherpe prijs en een uitstekende performance!
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
PROFIBUS-INSTLees verderPROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
-
PROFINET-INSTLees verderDe vraag naar PROFINET neemt sterk toe. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. De meeste problemen ontstaan als gevolg van simpele fouten tijdens de installatie, zoals het onjuist gebruik van kabels of switches of zelfs het gebruik van een andere versie. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Met de juiste kennis van het PROFINET-netwerk, kunt u zich als installateur onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, door zich bekwaam te maken in de spelregels om zo uw werk te kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFINET probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
-
S5-SERVICELees verderNa het volgen van deze module kan de cursist: Werken met het STEP5 BASIS-pakket: voorinstellingen maken; programma’s in de PLC laden; gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden; PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen. Hardware testen; I/O kaarten adresseren; Zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S5 PLC’s herkennen en oplossen. Deze training richt zich op de PLC's S5-90U/95U/100U/115U/135U/155U.